Profesor Quirrell

 

Narozeniny 26. září
Hůlka Olše a žíně z jednorožce, 9 palců, ohebná
Bradavická kolej Havraspár
Zvláštní schopnosti Odborník na teorii obranné magie, v praxi už méně zběhlý
Původ Smíšený
Rodina Svobodný, bezdětný
Zájmy Cestování, lisování květin

 

Harryho první učitel obrany proti černé magii je mladý inteligentní kouzelník, který před nastoupením do Bradavic na učitelský post procestoval mnohé kouty světa. Když se s ním Harry poprvé setkává, nosí profesor bez přestání svůj turban. Quirrellova nervozita, o které nejlépe vypovídá jeho koktání, je tak výrazná, že se o jeho turbanu začnou šířit fámy, podle kterých je plný česneku pro odpuzování upírů.

Vidím v Quirrellovi nadaného, ale choulostivého chlapce, ze kterého si ve škole pravděpodobně dělali legraci kvůli jeho plachosti. Protože si připadal neschopný a toužil se zlepšit, vypěstoval si (zpočátku jen teoretický) zájem o černou magii. Tak jako mnoho lidí, kteří se cítí bezvýznamní, snad i směšní, toužil Quirrel ve skrytu duše, aby si ho svět začal všímat.

Quirrel se z vlastního rozhodnutí vydal hledat cokoli, co po černokněžníkovi zbylo, zčásti proto, že byl zvědavý, a z části kvůli té nepovšimnuté touze po důležitosti. Přinejmenším si Quirrel představoval, že by mohl být prvním člověkem, který Voldemorta vystopoval, a v nejlepším případě by se od něj mohl naučit dovednostem, jež by zajistily, že se mu už nikdo nebude smát.

Přestože měl Hagrid pravdu, když o Quirrelovi řekl, že “mu to úžasně myslí”, byl bradavický učitel naivní i domýšlivý ve svém přesvědčení, že bude schopen neztratit kontrolu nad setkáním s Voldemortem, třebaže byl černokněžník v oslabeném stavu. Jakmile si Voldemort uvědomil, že je mladík zaměstnán v Bradavicích, okamžitě posedl Quirrelovu mysl, a mladý učitel nebyl schopný se bránit.

I když Quirrell neztratil vlastní duši, byl teď naprosto podroben Voldemortovi, který způsobil děsivou změnu na jeho těle: nyní Voldemort vykukoval z Quirrellova zátylku a řídil jeho pohyby, dokonce ho přinutil k pokusu o vraždu. Quirrell se občas pokoušel vyvinout chabý vzdor, Voldemort byl však pro něj příliš silný.

Quirrell je Voldemortem prakticky proměněn na dočasný viteál. Je po fyzické stránce značně vyčerpán bojem proti silnější zlé duši v jeho nitru. Na Quirrellově těle jsou během souboje s Harrym patrné popáleniny a půchýře zásluhou ochranné moci, kterou Harryho matka při svém obětování zanechala v jeho kůži. Když je tělo, jenž Voldemort a Quirrell sdílejí, po kontaktu s Harrym hrozivě spáleno, dříve jmenovaný uprchne právě včas, aby se zachránil, zanechávaje za sebou zničeného a slabého Quirrella, který se zhroutí a umírá.

Myšlenky J. K. Rowlingové

Quirinius byl římský bůh, o kterém se toho moc neví, ale obecně je spojován s válkou – to napovídá, že Quirrell není tak docela mírumilovný, jak vypadá. Jméno “Quirrell”, které zní skoro jako “squirrel” (angl. “veverka”, pozn. překl.) – cosi malého, roztomilého a neškodného – připomíná také slovo “quiver” (angl. chvět se, třást se, pozn. překl.), což poukazuje na vrozenou nervozitu postavy.

 

Originální text od J.K. Rowlingové.
Zdroj textu v původním jazyce:
https://www.pottermore.com/writing-by-jk-rowling/professor-quirrell
Duševní vlastnictví překladů vlastních jmen, názvů a pojmů patří pánům Pavlu a Vladimíru Medkovým.

Podobné články

2 komentářů k Profesor Quirrell

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *